Eğer kişi ağzındaki tüm dişleri kaybetmişse total – tam protezlerin yapılması gerekmektedir. Son yıllarda total protezler artık dişsiz ağızların tek şansı olmaktan çıktı. Çene kemiğine yerleştirilen implantlar ve bunlardan destek alınarak hazırlanan diş protezleri artık hastalara kendi dişleriyle çiğniyormuş hissi vermekte ve bu sebeple sıklıkla tercih edilmektedir.
Kısmi diş eksikliğinde özel akrilik ve metallerin kombinasyonu ile yapılan kroşe (kanca) adı verilen metal parçaları ile dişe tutunmayı sağlayan protez çeşididir (Kısmi Damak, Kısmi Protez).
Kısmi diş eksikliğinde kullanılan diğer bir protez çeşidi ise hassas bağlantılı protezlerdir. Protezin tutuculuğu parsiyel protezdeki gibi kroşelerle değil hassas bağlantı denilen dişi ve erkek parçalarla sağlanır. Bu protezler estetik, tutuculuk ve sağlık açısından klasik parsiyel protezlerden çok daha üstündür. Hassas bağlantılı protezlerde estetik görüntüyü bozan metal kroşeler yoktur.
Valplast protezler bünyesinde hiçbir metal alt yapı ve kanca bulundurmayan özel yapıdaki protezlerdir.metallerin görünmesi sonucu oluşacak estetik problemleri ortadan kaldırır. Reçinesi sayesinde ince ve yarı saydam pembemsi yapı sergiler ve altında kalan dokuları yansıtması proteze doğallık katar.Valplast protezlerin en büyük özellikleri dokulardan tutunarak ağızda iyi bir tutuculuk sağlaması ve esnekliği sonucu kırılmamasıdır.Valplast protezler akril alerjisi olan hastalarda uygulanabilir. Hem hareketli protez kullanacak hemde kozmetik sonuç elde etmek isteyen hastada iskelet parsiyel protez metal kancalardan dolayı istenmeyebilir ve implant tedavisi ise maddi olarak hastaya ekstra cok külfet getirecektir böyle durumlarda bu protezlere başvurulabilir.
Bir Tam Veya Bölümlü Protez Kullanan Hastanın Dikkat Etmesi Gereken Noktalar: