Total Parsiyel Protezler
Total, Tam Protezler (Tam Damak)

Eğer kişi ağzındaki tüm dişleri kaybetmişse total – tam protezlerin yapılması gerekmektedir. Son yıllarda total protezler artık dişsiz ağızların tek şansı olmaktan çıktı. Çene kemiğine yerleştirilen implantlar ve bunlardan destek alınarak hazırlanan diş protezleri artık hastalara kendi dişleriyle çiğniyormuş hissi vermekte ve bu sebeple sıklıkla tercih edilmektedir.

Parsiyel, Bölümlü Protezler

Kısmi diş eksikliğinde özel akrilik ve metallerin kombinasyonu ile yapılan kroşe (kanca) adı verilen metal parçaları ile dişe tutunmayı sağlayan protez çeşididir (Kısmi Damak, Kısmi Protez).

Hassas Bağlantılı Protezler

Kısmi diş eksikliğinde kullanılan diğer bir protez çeşidi ise hassas bağlantılı protezlerdir. Protezin tutuculuğu parsiyel protezdeki gibi kroşelerle değil hassas bağlantı denilen dişi ve erkek parçalarla sağlanır. Bu protezler estetik, tutuculuk ve sağlık açısından klasik parsiyel protezlerden çok daha üstündür. Hassas bağlantılı protezlerde estetik görüntüyü bozan metal kroşeler yoktur.

Valplast Bölümü Protez

Valplast protezler bünyesinde hiçbir metal alt yapı ve kanca bulundurmayan özel yapıdaki protezlerdir.metallerin görünmesi sonucu oluşacak estetik problemleri ortadan kaldırır. Reçinesi sayesinde ince ve yarı saydam pembemsi yapı sergiler ve altında kalan dokuları yansıtması proteze doğallık katar.Valplast protezlerin en büyük özellikleri dokulardan tutunarak ağızda iyi bir tutuculuk sağlaması ve esnekliği sonucu kırılmamasıdır.Valplast protezler akril alerjisi olan hastalarda uygulanabilir. Hem hareketli protez kullanacak hemde kozmetik sonuç elde etmek isteyen hastada iskelet parsiyel protez metal kancalardan dolayı istenmeyebilir ve implant tedavisi ise maddi olarak hastaya ekstra cok külfet getirecektir böyle durumlarda bu protezlere başvurulabilir.

Bir Tam Veya Bölümlü Protez Kullanan Hastanın Dikkat Etmesi Gereken Noktalar:

  • Protezlerinizi her yemekten sonra çıkararak iç ve dış yüzeylerini diş fırçası + sabun kullanarak temizleyiniz.
  • Protez (takma diş) temizliğinde, farklı amaçlar için üretilen her türlü temizlik maddelerini çamaşır suyu, bulaşık ve çamaşır deterjanları v.b. kesinlikle kullanmayınız. Bu maddeler protezin yapısını bozmakla birlikte genel sağlık açısından da son derece tehlikelidir. Protez (takma diş) temizliği için özel olarak üretilen tablet veya solüsyonları üretici firmanın talimatlarına göre dikkatli bir şekilde kullanabilirsiniz.
  • Protezlerinizi çıkartıp temizledikten sonra ağız içindeki dişsiz alanları yumuşak bir diş fırçası veya gazlı bez ile temizleyiniz. Şayet ağızınızda bazı dişleriniz var ise onlarıda mutlaka diş fırçası ve diş macunu ile temizleyiniz.
  • Bölümlü protezlerdeki kroşelerin etrafındaki ve iç yüzeyindeki besin artıkları temizlenmediği taktirde dişlere zarar verecektir. Her yemekten sonra mutlaka temizlenmelidir.
  • Protezlerinizi çıkardığınızda mutlaka su dolu bir kap içerisinde saklayınız. Diş hekimlerinizin kontrolü altında olmadan protezlerinizde siz veya bir başkası aşındırma, ilave tamir gibi işlemler kesinlikle yapmayınız/yaptırmayınız. Protezinizle ilgili herhangi bir probleminiz olduğunda derhal diş hekiminize başvurunuz.
  • Her ayda bir kez düzenli olarak diş hekiminize kontrole gidiniz. Bu kontroller ilerde olabilecek problemlerin önlenmesine yarayacaktır.
  • Unutmayınız ki protezlerinizin de bir ömrü vardır ve en az iki en fazla beş yılda bir yenilenmesi gerekmektedir. Aksi halde değişen dokulara protezinizin uyumu bozulacak ve kullanımı güçleşecektir.

Prof. Dr. Erdoğan Fişekçioğlu

Oral Diagnoz, Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Fişekçioğlu’nun iletişim ve bilgilendirme sitesidir.

iletişim bilgileri

Ayşe Çavuş Caddesi, Kervan Apt. No:48/4 Suadiye, Kadıköy, İstanbul, Türkiye
10:30 - 20:00
@cep

@ 2023 Erdoğan Fişekçioğlu Tüm hakları saklıdır. Yasal uyarı: Sitemiz bilgilendirme amaçlı olup, sitemizde verilen bilgiler bir hastalığın tanısı veya tedavisinde kullanılamaz.